|| ĮDOMYBĖS ||

☆ 10 seniausių pasaulyje žinomų receptų knygų ☆

Seniausios rastos receptų knygos suteikia nuostabą keliančių žinių ne tik apie patiekalus, valgymo įpročius, bet ir apie tuomet gyvenusių žmonių gyvenimo būdą, ypač aukštuomenės. Trumpai apie keletą seniausių maisto gaminimo knygų nuo 1700 m. pr. Kr. iki 1390 m.

1. Yale kulinarinės lentelės (1700 m. pr. Kr.)

Trys molio lentelės, manoma, sukurtos dar 1700 m. pr. Kr., laikomos seniausiu pasaulyje rastu maisto gaminimo šaltiniu. Jos dar žinomos kaip dalis iš Yale Babilono kolekcijos. Mesopotamijos laikų lentelės vaizduoja seniausius istorijoje rastus receptus. Mokslininkai mano, kad šie receptai atstovauja savotiškai ‘haute’ virtuvei – tai karališkajai šeimai ruošti patiekalai. Iššifravus rašmenis paaiškėjo, kad tai 25 troškinių receptai, dauguma jų iš mėsos ir keletos skirtingų daržovių. Tačiau receptuose išvardintos tiks sudedamosios dalys, bet nenurodyti gaminimo būdai. Šiose Yale molio lentelėse taip pat minimi ingredientai duonai, paprastiems ir net sudėtingiems saldiems pyragams.

2. „De re Coquinaria“ (Gaminimo menas, IV–V a.)

Dar kitaip žinomas kaip „Apicius“, pavadintas gurmano Marcus Gavius Apicius, gyvenusio I a., garbei. Manoma, ši gaminimo meną aukštinanti knyga buvo sukurta IV-V a. ir suskirstyta į 10 skyrių. Keletą skyrių pavadinimų apima „Epimeles“ („Namų ruoša“), „Pandecter“ („Dauguma ingredientų“) ir „Thalassa“ („Jūra“). Receptai suteikia šiuolaikiniams skaitytojams galimybę pažvelgti į to laikmečio turtuolių valgymo ypatumus, pavyzdžiui, kepto flamingo receptas.

3. Kitab al-Ṭabīḫ (X a.)

Kitab al-Ṭabīḫ (Patiekalų knyga, vert.) parašyta X-ojo amžiaus pradžioje. Jos autoriumi laikomas Ibn Sayyar al-Warraq. Jis siūlo pažvelgti į įspūdingą viduramžių islamo gastronomijos kultūrą. Knygą sudaro daugiau nei 600 receptų kolekcija, suskirstyta į 132 skyrius. Kitab al-Ṭabīḫ yra laikoma seniausia tokios apimties ir pobūdžio kulinarine knyga. Savo milžiniška receptų gausa, ši knyga išsamiai supažindina su tų laikų gyvenimu.

4. Kitab al-Ṭabīḫ (XIII a.)

Tai kita, Kitab al-withabīḫ knyga, sudaryta XIII-jame amžiuje. Ji sudaryta visai kito asmens. Tai Muḥammad bin al-Ḥasan bin Muḥammad bin al-Karīm al-Baghdadi, geriau žinomas kaip al-Baghdadi. „Abbasid“ laikotarpio kulinarinis tomas buvo parašytas 1226 m. Vienintelė šio rankraščio originalo kopija laikoma Stambule, Turkijoje, Süleymaniye bibliotekoje. Knygoje iš pradžių buvo 160 receptų, vėliau ją papildė dar 100 receptų. Ši receptų knyga padėjo pamatą dabartinei Turkijos virtuvei.

5. Le Viandier (1300 m.)

Garsiąją viduramžių kulinarinę knygą „Le Viandier“, manoma, parašė Guillaume Tirel, tačiau atsižvelgiant į kitus istorikų turimus šaltinius, yra painiavos autoriaus gimimo ir knygos pirmojo rankraščio sukūrimo datose. Žinant tų laikų būdą, prisiimti kitų žmonių kūrinių autorystę buvo normalus dalykas. Šiandien saugomi keturi rasti išlikę šios knygos rankraščiai. Pirmasis rankraštis laikomas Sione, Šveicarijoje; XIV ir XV a. versijos saugomos Bibliothèque Nationale Paryžiuje, o kita XV-ojo amžiaus kopija yra Vatikane. Pati pirmoji knygos versija aprašo apie 130 receptų.

6. Llibre de Sent Sovi (1324)

„Llibre de Sent Sovi“ yra seniausias išlikęs katalonų kulinarinis rankraštis, sukurtas dar 1324 m. Jo autorius yra nežinomas. Ši maisto gaminimo knyga buvo vis pildoma naujais receptais, su metais išaugo iki 200 receptų aprašančiu kūriniu. Šiandien visi maisto gaminimo mylėtojai, šios knygos versiją gali įsigyti anglų kalba, kurią pirmą kartą išleido 2008 m.

7. Yinshan Zhengyao (1330)

Parašyta 1330 m. terapeuto ir dietologo (tais laikais tokią profesiją gal kitaip vadino  Hu Sihui. Kinijos Yuan dinastijos metu Yinshan Zhengyao buvo ne tik maisto gaminimo knyga, bet ir populiarus kinų medicinos šaltinis. Parengta tarsi vadovas, padedantis žmonėms tinkamai maitintis, tapti sveikesniais ir išvengti tam tikrų ligų. Kai kurie knygos receptai įtakoti mongolų, turkų ir persų virtuvių skonių. Yinshan Zhengyao yra įspūdingas palikimas, netgi manoma, kad vienas joje aprašytas receptas yra gali būti visų mėgstamiausios, Pekino anties, protėvis.

8. Daz buch von guter spise (Gero maisto knyga) (apie 1350 m.)

Apie 1350 m. parašyta „Daz buch von guter spise“ arba „Geros maisto knyga“ yra seniausia žinoma vokiečių virtuvės knyga. Joje aprašoma miesto aukštuomenės kulinarinė kultūra, pateikiamas 101 receptas. Geros maisto knyga buvo skirta jau gerokai patyrusiems virėjams, o joje aprašomi patiekalai šiais laikais būtų vadinami aukštosios virtuvės šedevrais.

9. The Forme of Cury (1390 m.)

Paskelbta maždaug 1390 m., „The Forme of Cury“ (arba vert. Gaminimo būdai) yra laikoma senosios anglų virtuvės kulinarine knyga. Manoma, kad ją parašė Karaliaus Ričardo II vyriausieji virėjai. Originalioje versijoje 205 receptai. Tai seniausia žinoma anglų k. parašyta kulinarinė knyga. Kai kuriuose yra tokių ingredientų kaip alyvuogių aliejus ir gvazdikėliai, taip pat ir egzotiniai prieskoniai (tuo metu), pavyzdžiui, muskato riešutai, kardamonas, imbieras, kmynai. Būta receptų ir iš gervių, garnių, net banginių mėsos.

10. Le Ménagier de Paris (1393)

Tai nėra griežtai maisto ruošimo knyga. Le Ménagier de Paris buvo tarsi vadovas moterims, ypač žmonoms, aprašantis tinkamą elgesį viduramžių laikais. Parašyta 1393 m. ši knyga nurodė kaip reikia elgtis, kaip rūpintis namų ūkiu ir, žinoma, gaminti maistą. Antrajame knygos skyriuje yra surašyti receptai, tačiau kaip ir daugumoje ankstyvųjų maisto gaminimo knygų, šie neturi gaminimo eigos aprašymų prie kokių esame įpratę šiandien. Buvo pateikti tik ingredientai ir galimos jų paruošimo technikos.